Δεκαετία για την Ένταξη των Ρομά
Η Δεκαετία για την Ένταξη των Ρομά (ρομάνικα : Deshbersh le Romengo Anderyaripnasko) ήταν μια πρωτοβουλία 12 ευρωπαϊκών χωρών για την βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης και της κοινωνικής ένταξης των Ρομά. Η πρωτοβουλία ελήφθη το 2005, με το έργο να διαρκεί από το 2005 έως το 2015. Ήταν το πρώτο πολυεθνικό έργο στην Ευρώπη για την βελτίωση της ζωής των Ρομά.
Οι χώρες που συμμετείχαν στο έργο ήταν : Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία. Όλες αυτές οι χώρες κατέχουν σημαντικές μειονότητες Ρομά, οι οποίες βρίσκονται σε μάλλον μειονεκτική θέση τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Η Σλοβενία και οι ΗΠΑ διατήρησαν το καθεστώς παρατηρητή.[1][2]
Οι κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών έχουν δεσμευτεί να καλύψουν το χάσμα στην ευημερία και στις συνθήκες διαβίωσης μεταξύ των πληθυσμών Ρομά και των μη Ρομά καθώς και να βάλουν τέλος στον κύκλο φτώχειας και αποκλεισμού στον οποίο βρίσκονται πολλοί Ρομά. Καθεμιά από αυτές τις χώρες έχει αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης που καθορίζει τους στόχους και τους δείκτες στους τομείς προτεραιότητας του έργου : εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία, στέγαση.
Οι ιδρυτικοί διεθνείς οργανισμοί-εταίροι του έργου είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Τράπεζα Ανάπτυξης του ΣτΕ, το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πληροφόρησης για τους Ρομά, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τους Ρομά και τους Ταξιδιώτες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων των Ρομά και το Ταμείο Εκπαίδευσης των Ρομά. Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά έγιναν εταίροι το 2008 ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έγινε εταίρος το 2011.
Το Ταμείο Εκπαίδευσης Ρομά, κεντρικό στοιχείο της πρωτοβουλίας, ιδρύθηκε το 2005 με αποστολή την επέκταση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για τις κοινότητες Ρομά στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος του είναι να συμβάλει στην κάλυψη του χάσματος στην εκπαίδευση μεταξύ των ρομά και των μη ρομά μέσω μιας σειράς πολιτικών και προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης του διαχωρισμού των εκπαιδευτικών συστημάτων. Το Ταμείο Εκπαίδευσης Ρομά λαμβάνει χρηματοδότηση από κυβερνήσεις, οργανισμούς και ιδιωτικές πηγές. Χρηματοδοτεί έργα που προτείνονται και υλοποιούνται από κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικούς οργανισμούς.
Ο σχεδιασμός του έργου καθοδηγήθηκε από την Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των συμμετεχουσών κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών-εταίρων και των οργανώσεων Ρομά. Κάθε χρόνο, μία από τις συμμετέχουσες κυβερνήσεις αναλαμβάνει την προεδρία του έργου.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Decade of Roma Inclusion 2005-2015 - About». web.archive.org. 11 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2022.
- ↑ «U.S. Government became observer to the Roma Decade of Inclusion « humanrights.gov». web.archive.org. 15 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2022.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Decade of Roma Inclusion - official site
- Roma Education Fund - official site
- Open Society News: The Decade of Roma Inclusion, Challenging Centuries of Discrimination
- EU Monitoring and Advocacy Program (EUMAP): Overcoming Exclusion, The Roma Decade - online journal issue with seven papers
- Criticism of the Decade's organisation - Interview with Ivan Veselý, chairman of the Dženo Association, a Romany rights group. (Archived 02/09/2012)